Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΤΡΥΚ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

Ακόμα και το όπλο της αναθεώρησης του ΑΕΠ, μετά το 2005 σαν έτος βάσης, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος. Κυβερνητικές πηγές επιχειρηματολογούν ότι στη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ θα συμπεριληφθούν στην οικονομία, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που θα εισρεύσουν στη χώρα μας με τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων που προβλέπονται στο φορολογικό νόμο.

Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9,6%, η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προχωράει σε αναθεωρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα πλέον και εφέτος θα γίνει η αρχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις η διαδικασία της νέας αναθεώρησης του ΑΕΠ, που σύμφωνα με την Κομισιόν υπολογίζεται ότι το 2009 θα διαμορφωθεί σε περισσότερα από 233 δισ. ευρώ, θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο εάν ξεκινήσει από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει ότι την άνοιξη του 2011, θα υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματά της, ενώ υπολογίζεται ότι φθινόπωρο του επόμενου έτους θα δοθεί και η έγκριση της Ε.Ε., οπότε και ο προϋπολογισμός του 2012 θα συνταχθεί με τα νέα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός 2223/96 της Ε.Ε. προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη υποχρεούνται σε αλλαγή του έτους βάσης τουλάχιστον ανά πενταετία. Έτσι, η νέα αναθεώρηση θα θέτει ως νέο έτος βάσης το 2005.

Εφόσον τελικώς ολοκληρωθεί και εγκριθεί μία νέα αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ από την Eurostat, σε ποσοστό 10% - 15%, τότε θα υπάρξει ευνοϊκή επίπτωση στο έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης, που θα "μειωθούν" ως ποσοστά του ΑΕΠ, βοηθώντας και την επίτευξη των στόχων που θέτει η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος στο 3% και για σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποφασιστεί να γίνει η αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Eurostat, προκειμένου να αποφευχθούν τα «παρατράγουδα» της προηγούμενης αναθεώρησης επί κυβέρνησης ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: