Ανάρπαστο το ελληνικό ρόδι στις διεθνείς αγορές | |||||
Αναγέννηση συντελείται στην καλλιέργεια της ροδιάς στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να εισάγουν τα κορυφαίας ποιότητας ελληνικά ρόδια. Μέχρι και τις αρχές της νέας χιλιετίας, η ροδιά δεν καλλιεργούταν συστηματικά στην Ελλάδα, παρά μόνο υπό μορφή διάσπαρτων δέντρων, σε όλες σχεδόν τις πεδινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως σε κήπους και υπό μορφή μεμονωμένων οπωρώνων σε πεδινές περιοχές. Σταδιακά όμως αναπτύχθηκε η φιλοσοφία εκσυγχρονισμού της καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας νέες ποικιλίες τοπικές και εισαγωγής, οι οποίες προέρχονταν από φυτώρια και διατηρούσαν μια ομοιομορφία στα τελικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές καλλιέργειας, δημιουργήθηκαν μονάδες παραγωγής χυμού ροδιού, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και προσφέρθηκε εξασφαλισμένο εισόδημα στον παραγωγό μέσα από συμβόλαια. Η εξέλιξη της παραγωγής Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εποχή για τις πρώιμες ποικιλίες, με την παραγωγή να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα. Λίπανση, άρδευση και καθαριότητα από ζιζάνια είναι οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες, στις οποίες προχωρά ο παραγωγός. Με βάση αυτές, το κόστος της καλλιέργειας δεν ξεπερνά τα 50 - 100 ευρώ το στρέμμα ανά έτος. Διαφορετικές ποικιλίες Στην περιοχή της Αργολίδας που κυριαρχεί η τοπική ποικιλία Ερμιόνη, η παραγωγή φέτος εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της καρπόκαψας που έπληξε αρκετούς καρπούς που δεν υποβλήθηκαν στους κατάλληλους ψεκασμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μια σημαντική άνοδο στις τιμές παραγωγού οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα 0,90-1,40 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με πέρυσι που διαμορφώνονταν μεταξύ 0,65-0,85 ευρώ το κιλό. Οι καρποί των τοπικών ποικιλιών είναι πολύ γλυκοί, έχουν μαλακούς σπόρους και είναι αυτοί που έχουν συνηθίσει οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν. Αντίθετα, η ποικιλία Wonderful που καλλιεργείται στις βορειότερες περιοχές της χώρας έχει γλυκόξινους καρπούς και κατευθύνεται κυρίως προς εξαγωγές, καθώς δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ζήτηση στην εσωτερική αγορά. Εκεί οι δυνατότητες εξέλιξης είναι σημαντικά αυξημένες καθώς η ζήτηση είναι πολύ υψηλή και το ελληνικό προϊόν διαθέτει χαρακτηριστικά συγκριτικής υπεροχής, σε σχέση με τα τουρκικά και τα ισραηλινά ρόδια. Οι τιμές το 2009 κυμάνθηκαν μέχρι το 1 ευρώ το κιλό για τους Α’ ποιότητας καρπούς που αποτελούν το 50% της συνολικής παραγωγής και στα 60-70 λεπτά τα Β’ ποιότητας που είναι το 40% της παραγωγής. Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 5-10%, οδηγείται προς χυμοποίηση. |
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
τυχαιο δεν νομιζω,,,,,,,,,,,,,,,
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου